Ekonomi

Türkiye seçime gidiyor 5 adımda ikinci tur rehberi

Beş yıl süreyle görev yapacak 13. cumhurbaşkanının seçimi için yaklaşık 61 milyon seçmen 191 bin 884 sandıkta oy kullanacak. 14 Mayıs’ta açıklanan ilk tıbbi kesin sonuç verilerine göre ülkede kayıtlı seçmen sayısı 60 milyon 721 bin 745 oldu.

50.000 yeni seçmen

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener de ikinci sağlık seçimine 18 yaşını dolduran 47 bin 523 genç seçmenin katılacağını açıkladı. Bu durumda yarın yaklaşık 50 bin genç seçmen ilk kez oy kullanacak. Böylece ülkede oy kullanan seçmen sayısı 60 milyon 769 bin 268’e ulaşacak.

tek pusula tek zarf

Cumhurbaşkanlığı için bu kez iki aday yarışacak. Seçmenlere pusula ve zarf verilecek. Pusulada birinciliği Recep Tayyip Erdoğan, ikinciliği ise Kemal Kılıçdaroğlu alacak. 28 Mayıs’ta yapılacak olan 2.Tıbbi Başkan seçiminde sandık görevlileri değişmeyecek. Peki yarın oylama nasıl olacak? Seçmen oy verirken nelere dikkat etmeli? Hürriyet oy kullanma kılavuzu hazırladı. İşte 2. cinste yapmanız gerekenler:

1- Göğsünüze gidin. Sandık meclisi görevlisi, seçmenin kimliğini alarak seçmen listesinde adınızı bulacaktır. Kontrol ettikten sonra size birleşik oy pusulası, zarf ve mührü verecek ve kabinde oy kullanmanızı isteyecek. Seçmenlerin oylarını dikkatli kullanmaları gerekiyor. Zira bir kusur veya başka bir sebep ileri sürülerek yeni oy pusulası istenirse verilmeyecektir.

2- Oy verme yerine cep telefonu, fotoğraf makinesi, sinema kamerası gibi görüntü kaydedici veya iletişim cihazları ile girilmesi yasaktır. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık başına bırakılacaktır.

Seçmen kapalı oy kullanma yerini terk etmedikçe yanına kimse giremeyecektir. Ancak, normal süreden fazla içeride kalan seçmenler, sandık kurulu başkanı tarafından makul bir süre ile uyarılır. Bu uyarıya rağmen kapalı oy kullanma yerini terk etmeyen seçmenler dışarı çıkarılacak.

3- Zarf, pusula ve mühür ile birlikte kapalı oy kullanma kabinine gelinir. Oy pusulasında mühür dışında herhangi bir işaretleme yapmayınız. Oy pusulalarının herhangi bir yerine “Tercih” veya “Evet” mührü dışında herhangi bir işaret veya işaret konulamaz. Zarfın içine pusuladan başka bir şey koymayın. Aksi takdirde oyunuz geçersiz sayılacaktır.

4- Oy pusulasında tercih edilen cumhurbaşkanı adayına ayrılan yeri uzatmadan “Tercih” veya “Evet” mührüne basarak oyunuzu kullanın.

5- Seçim yapıldıktan sonra pusulayı zarfa koyup sandığa atın. Oy pusulasını, mühür diğer adayın yerini aşmayacak şekilde düzgün bir şekilde zarfa yerleştirin. Zarfı sandığa atın. Sandık seçmen listesinde adınızın karşısına imzanızı atın.

Oylarınız geçersiz kalmasın

Slogan yazmayın

Yüksek Seçim Kurulu’nun 135 sayılı genelgesine göre oyununuzun geçerli olabilmesi için üzerinde başka herhangi bir işaret, yazı, imza veya parmak izi bulunmaması gerekmektedir. Oy pusulasına slogan yazılması, diğer adayın üzerinin çizilmesi ve adayların fotoğraflarının damgalanması oyu geçersiz kılar.

Mührü taşımayın

Seçmenler oy kullanırken dikkatli, tercih ettikleri adayın altındaki dairesel kısmı taşmayacak şekilde ve diğer adaya bulaşmayacak şekilde mühür basarak oyunu kullanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu